Jdi na obsah Jdi na menu
 


sos, šnek je nemocný...

Šnek může být stejně jako pes, kočka nebo my lidi nemocný. Jen se to v některých případech nedá moc poznat, ale jestli se svému šnečímu kamarádovi věnujete alespoň deset minut dnně, všimnete si, když zmnění chování, nebo má zranění.

Já svým šnekům nejen že čistím terárium cca 1x za dva týdny, krmím je, vyndavám staré jídlo a rosím půdu, ale také je pozoruji alespoň 1x za dva dny. Sleduji, jak, kdy a proč se pohybují po teráriu, jestli žerou atd. Pokud to budete dělat také, snadno zjistíte, když je šnek nemocný... Může dostat následující nemoci:

  • Vyhřeznutí volete...

Šnekovi se pod bradou tvoří váček, který je naplněný hnisem. Musíme jej (Ten váček, šneka samozřejmě ne!) propíchnout sterilizovanou jehlou. Začíná vytékat hnis. Šnečka koupeme ve slabém heřmánkovém odvaru.

 

  •  Změny chování...

- Nechce vylézt z ulity. Pokud je mu vidět část nohy, není zavíčkovaný, dejte ho pod slabý proud vlažné vody a pokud nevyleze do pěti minut tohoto koupání, dejte ho do terárka, připravte mu nějaké jídlo, zařiďte dostatečnou vlhkost a teplo. Pokud možno, kontrolujte asi tak každou půl hodinu, jestli již vylezl.

- Nechce jíst. Tak jako první se zamyslete, jestli mu nedáváte něco, co mu nechutná. Jestli má rád okurku, dejte mu okurku a ne jablko, jestli má rád salát, dejte mu čerstvý salát a neotravujte ho s ananasem. Jestli se ale ani netkne milované okurky, je asi něco opravdu špatně. Musíte se také zamyslet, kdy naposledy jedl. Pokud jedl včera, je dost možné, že prostě nemá hlad a nají se třeba v noci. Jestli jedl předevčírem, je to ještě též v pořádku, možná se napapá v noci. Jestli jedl před třemi-čtyřmi dny, už je to opravdu divné. Takže zkontrolujte, jestli kaká. Jestli jeden-dva dny nekakal a nejedl, zatím to nechte. Jestli tři a více dní nejedl a nekakal, je to špatně. Šneka, který nejedl tři a více dní a ani nekakal, vykoupeme, navlhčíme substrát a dáme k oblíbenému jídlu.

 

Zbytek článku čekejte zítra...

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář